Hoe maak je een heerlijke vegan poolse pierogi.
Voor dit recept ben ik een behoorlijke tijd bezig geweest en zoals jullie vast inmiddels van mij gewend zijn weer eens meerdere recepten gebruikt en er mijn eigen draai aan gegeven. Het resultaat mocht er zijn, de pierogi’s waren bijna net zo lekker als die we in Polen gehad hebben.
Het deeg voor de pierogi’s hoeft niet te rijzen en de vulling is zo gemaakt, houd er echter rekening mee dat het uitrollen van het deeg, het uitsteken van de vormpjes en het vullen en dichtvouwen van de pierogi wel even wat tijd kost. Nog handiger als je wat extra handjes hebt, zet die dan vooral in!
Voor 20-30 stuks afhankelijk van hoe dun je deeg en hoe groot de rondjes zijn.
Makkelijk voor te bereiden
Tijd: tussen 1 en 2 uur afhankelijk van hoe snel je bent met pierogi’s vormen.
Ingrediënten:
Voor het deeg
450 gram bloem
3 el zonnebloemolie
Zout
300 ml water
Voor de vulling
Kastanjechampignons 450 gram (of meer als je dat lekker vindt)
(Verse) zuurkool 500 gram
Witte ui
Knoflook
Zout
Peper
Komijnzaadjes
(Verse) tijm
Eventueel andere kruiden die je lekker vindt
Dit gerecht kun je serveren met een lekker sausje, bijvoorbeeld een champignonragout of een lekkere knoflooksaus die je makkelijk zelf maakt door wat fijne knoflook te mengen met plantaardige of lactosevrije yoghurt en wat zwarte peper. Maak je deze knoflooksaus dan raad ik je aan deze te maken voordat je begint zodat de knoflook lekker in de yoghurt kan trekken. Maak je de ragout doe dat dan tijdens het maken van de vulling en serveer de pierogi lekker in deze saus.
Maak allereerst het deeg. Gebruik daarvoor 450 gram bloem (in mijn geval de gewone patentbloem van de lidl), voeg daarbij drie eetlepels zonnebloemolie toe. Heb je een staande mixer laat die dan lekker het werk doen. Terwijl dit namelijk draait moet er 300 milliliter warm water straalsgewijs worden toegevoegd. Het warme water zorgt ervoor dat het deeg rekbaar, soepel maar ook plakkerig wordt. Het voordeel van het water straalsgewijs toevoegen is dat je kunt stoppen als je het deeg nat genoeg vindt. Ik had bijvoorbeeld ook niet al het water nodig. Hoe warm het water precies moet zijn weet ik niet, zelf heb ik het opgewarmd in een glazen kannetje totdat deze lekker warm aanvoelde. Het mag warmer dan het water voor gistdeeg zijn maar net niet kokend water zoals ik las in sommige andere recepten vond ik ook weer niet nodig. Kneed (of laat de keukenmachine kneden) door totdat er een soepel deeg ontstaan is dat loslaat van de rand van de kom. Dek het deeg af (echt doen anders komt er een hard laagje op en dat is niet erg lekker) en maak ondertussen de vulling.
Je kunt pierogi vullen met echt vanalles. Deze vulling is een variant op de vulling die wij hadden in polen. Tegelijk simpel en lekker.
Laat de zuurkool uitlekken. Snijd een witte ui en een paar tenen knoflook fijn en bak aan in een al hete pan met een scheut simpele olijfolie. Heb je geen olijfolie dan is zonnebloemolie of (plantaardige) boter ook prima. Maak ondertussen de kastanjechampignons schoon door ze af te vegen met een daarvoor bestemd borsteltje of een stukje keukenpapier. Wellicht weet je dit al maar champignons wassen zorgt ervoor dat ze het water opnemen en waterig en smaakloos worden. En de vulling voor je pierogi’s wordt dan te nat! Snijd de schone champignons in kleine stukjes. Groot genoeg dat je ze nog echt kunt proeven maar wel zo klein dat ze in de deeglapjes zullen passen. Voeg de champignons toe aan de pan. Snijd de uitgelekte zuurkool wat fijner en voeg ook dat toe aan de pan (je hoeft niet alles te gebruiken, kijk wat je lekker vindt. Zelf heb ik wat minder gedaan zodat de champignons niet helemaal zouden verdwijnen, andere optie is wat meer champignons toevoegen). Breng op smaak met zout, peper, een theelepel komijnzaadjes en wat tijm. Laat de vulling ongeveer tien minuten zachtjes op staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Proef of je het al lekker vindt. Moet er misschien nog wat extra peper bij? Of andere kruiden die je ontzettend lekker vindt?
Nu komt het uitrollen van het deeg. Zorg voor lekker veel ruimte op je aanrecht. Besprenkel het aanrecht en je deegroller met bloem en rol het deeg heel dun uit, tot ongeveer 2 millimeter. Laat je het te dik dan krijg je hele stevige pierogi’s met kans dat ze niet goed gaar worden. Leg een plank of groot bord klaar die je ook bestrooid met wat bloem. Steek met een uitsteker (of kommetje of glas met een relatief scherpe rand) rondjes uit van ongeveer 7 of 8 cm doorsnede. Zelf had ik een uitsteker gebruikt van 10 cm doorsnede waardoor ze iets te groot uitvielen. Dat is overigens helemaal niet erg dus als je liever grotere maakt ga vooral je gang. Vul de rondjes met een klein schepje vulling. Het deeg is lekker rekbaar dus als je er iets te veel op legt dan kun je het deeg nog wat uitrekken om het te laten passen. Maak de randjes van de lapjes deeg een beetje nat zodat het dicht plakt en vouw het deeg over de vulling dubbel. Druk eerst de lucht eruit en druk daarna heel goed de randen dicht. Leg ze op je bebloemde plank of bord. Zorg ervoor dat de pierogi’s niet op elkaar liggen want dan gaan ze aan elkaar vast plakken. Ga zo door tot al het deeg op is. Zet ondertussen een pan ruim water met wat zout erin op en breng aan de kook. Als het water kookt laat je voorzichtig wat pierogi in het water glijden. In mijn pan pasten er 4 tot 6 tegelijk dus afhankelijk van de grootte van je pan kun je zelf inschatten hoeveel je er tegelijk kunt koken. Liever te weinig dan te veel tegelijk. Kook de pierogi in ongeveer 5 minuten gaar. Serveer met de rest van de vulling en met sausjes naar keuze.